Is vruchtbaarheid maakbaar?

Deze vraag hebben we voorgelegd aan experts die in een serie van drie podcasts je alles bijbrengen over wat je moet weten rondom fertiliteit, belangrijke keuzes die je maakt en wat nu eigenlijk de feiten rondom dit topic zijn.

Test je kennis

Wat weet jij over fertiliteit?

5 korte vragen en direct antwoord.

In welke periode van je leven ben je het meest vruchtbaar?

GOED: Helemaal juist. In de leeftijdscategorie 20 – 30 jaar blijken vrouwen het meest vruchtbaar. Leeftijd speelt een belangrijke rol bij de vruchtbaarheid, hierover meer in de podcast.

FOUT: Helaas, dit antwoord moet zijn 20 – 30 jaar. In deze leeftijdscategorie blijken vrouwen het meest vruchtbaar. In de podcast meer info over de rol van de leeftijd van de vrouw en vruchtbaarheid.

Wat is de meest voorkomende reden van uitstel kinderwens?

GOED: Vrouwen in Nederland en elders in de Europese Unie worden gemiddeld op steeds latere leeftijd moeder. De voornaamste reden hiervoor is werk en carrière maken voordat vrouwen willen beginnen aan het krijgen van kinderen. Helaas gaat dit niet zonder gevolgen, luister naar de podcast voor meer informatie.

FOUT: Het juiste antwoord is ‘werk’. Vrouwen in Nederland en elders in de Europese Unie worden gemiddeld op steeds latere leeftijd moeder. De voornaamste reden hiervoor is werk en carrière maken voordat vrouwen willen beginnen aan het krijgen van kinderen. Helaas gaat dit niet zonder gevolgen, luister naar de podcast voor meer informatie.

Hoeveel koppels ervaren moeilijkheden om zwanger te worden?

GOED: Dit is helemaal waar! Voor ongeveer 1 op de 6 koppels is zwanger worden niet vanzelfsprekend. In de praktijk hebben we het dan over koppels die na een jaar proberen nog niet zwanger zijn geworden. De oorzaken kunnen bij de man en vrouw liggen. Als je na 1 jaar nog niet zwanger bent, mag je naar de huisarts. De huisarts zal je waarschijnlijk doorverwijzen naar een specialist op het gebied van fertiliteit.

FOUT: Helaas, dit antwoord is niet goed! De cijfers voor verminderde vruchtbaarheid liggen een stuk hoger. Voor ongeveer 1 op de 6 koppels is zwanger worden niet vanzelfsprekend. In de praktijk hebben we het dan over koppels die na een jaar proberen nog niet zwanger zijn geworden. De oorzaken kunnen bij de man en vrouw liggen. Als je na 1 jaar nog niet zwanger bent, mag je naar de huisarts. De huisarts zal je waarschijnlijk doorverwijzen naar een specialist op het gebied van fertiliteit.

Wanneer is je ‘window of opportunity’?

GOED: True! Je bent inderdaad het meest vruchtbaar rond je ovulatie. Sterker nog, je meest vruchtbare dagen liggen 2 à 3 dagen vóór de ovulatie. Na de ovulatie sterft een niet- bevruchte eicel snel af.

FOUT: Dit is helaas niet correct, je hebt per maand slechts een aantal vruchtbare dagen. Je bent het meest vruchtbaar rond 2 à 3 dagen vóór je ovulatie.

Hoe lang overleeft een zaadcel in je lichaam?

GOED: Well done! Zaadcellen overleven inderdaad 3 tot 5 dagen in de eileiders van een vrouw. De eicel van de vrouw leeft gemiddeld maar zo’n 24 uur. Hoewel er zeer snelle zaadcellen zijn die al na een uur in de eileider aankomen, komen de meeste zaadcellen pas na 24 tot 48 uur aan in de eileiders. Je meest vruchtbare dagen zijn dan ook de dag van je ovulatie tot ongeveer twee dagen ervoor.

FOUT: Helaas, het enige juiste antwoord is B: 3-5 dagen. Zaadcellen overleven 3 tot 5 dagen in de eileiders van een vrouw. De eicel van de vrouw leeft gemiddeld maar zo’n 24 uur. Hoewel er zeer snelle zaadcellen zijn die al na een uur in de eileider aankomen, komen de meeste zaadcellen pas na 24 tot 48 uur aan in de eileiders. Je meest vruchtbare dagen zijn dan ook de dag van je ovulatie tot een paar dagen ervoor.

podcasts

Alles over fertiliteit

Samen met expert Jesper Smeenk bespreken we alles wat je zou moeten weten rondom vruchtbaarheid.

<!– –>

Het maken van de juiste keuzes: Hoe doe je dat?

Je hebt enorm veel te kiezen in je leven, de kinderwens is er daar één van. Hoe maak je de juiste keuzes?

Wat zijn nu de feiten en fabels rondom fertiliteit?

Samen met expert Anniemiek Nap zetten we wat mensen denken en de daadwerkelijke feiten rond fertiliteit nog eens naast elkaar. Hoe zit het nu werkelijk?

Experts

Bij iedere podcast worden experts betrokken. Maak hier kennis met ze.

Jesper Smeenk
Gynaecoloog en fertiliteit specialist

Jesper Smeenk is gynaecoloog en sinds 2008 werkzaam in het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Binnen zijn vakgebied gynaecologie zet hij zich met hart en ziel in voor het specialisme voortplantingsgeneeskunde. Samen met het team zet hij zich dagelijks in voor mensen met een kinderwens. Jesper is expert bij de eerste podcast: Alles over fertiliteit.

Nienke Wijnants
Psycholoog en loopbaanadviseur

Nienke Wijnants is psycholoog en loopbaanadviseur. Ze werd bekend met “Het Dertigersdilemma”, haar veelgeprezen bestseller over de loopbaan- en levensvragen van jonge hoogopgeleide 30-ers, waarvan inmiddels meer dan 60.000 exemplaren zijn verkocht. Nienke Wijnants geeft in binnen- en buitenland lezingen en workshops voor en over 30-ers. Nienke is expert bij de tweede podcast: Het maken van de juiste keuzes.

Annemiek Nap
Hoogleraar Voorplantingsgeneeskunde

Annemiek Nap is sinds 1 januari 2021 hoogleraar Voorplantingsgeneeskunde in het Radboudumc in Nijmegen. Als hoogleraar wil zij de zorg voor vrouwen met endometriose verbeteren en daarnaast richt zij zich op het vinden van oplossingen voor problemen op het gebied van vruchtbaarheid. Annemiek is expert bij de derde podcast: wat zijn feiten en fabels rond fertiliteit?

MeRck x bedrock

De podcasts worden gepubliceerd via online magazine Bedrock. Dit platform richt zich op vrouwen van 25-35 jaar: de doelgroep waar wij als Merck graag onze verantwoordelijkheid willen nemen door bij te dragen in bewustwording en het voorzien van goede informatie rondom fertiliteit. Samen maken we een serie van drie podcasts om de doelgroep te informeren met betrouwbare, goede informatie over fertiliteit. Powered by Merck.

Presentatie

Lisanne en Rosa presenteren de Bedrock ‘Maakbaarheid van Vruchtbaarheid’ podcast serie.

Rosa Bertram

Rosa is samen met Lisanne van Marrewijk presentatrice van Bedrock Talks. Haar interesses reiken van duurzaamheid tot spiritualiteit en van zelfgemaakte huidproducten tot geluk, maar ook reizen (wanneer dat weer kan). In de weekenden ontdekt ze de leukste plekjes in en rond Nederland in haar hippiebusje.

Lisanne van Marrewijk

Lisanne is constant opzoek naar balans tussen leven, liefde, vrienden, werk, familie en zichzelf. Ze leest, schrijft en praat in de tussentijd over al haar ontdekkingen. Eet plant-based, maar is gek op kaas. Het liefst met een flinke portie nacho’s. En is bovendien (co-)presentatrice van Bedrock Talks.

U verlaat hierbij een Merck Fertiliteit gecontroleerde website, Merck Nederland kan niet verantwoordelijk gehouden worden voor websites van derden.

U wordt binnen 3 seconden doorverwezen.